Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/marcommatters.nl/public_html/plugins/system/gantry/gantry.php on line 406
Leesvoer | - Marcom Matters

boekenkast DSC 0152 2

Verhalen inspireren

Ondernemers vooruit helpen met innovatieve business-to-business marketing, dat is mijn passie. Daarom ben ik voortdurend opzoek naar inspiratie en nieuwe inzichten om door te geven en te gebruiken in mijn werk. In deze rubriek vertel ik over boeken die ik heb gelezen, geef een korte samenvatting of vertel waarom het me inspireert.

Start with WHY

start_met_waarom

Wie heeft de wereldwijde bestseller “Start with Why” van Simon Sinek nog niet gelezen? Zijn beroemde TEDTalk is inmiddels meer dan 16 miljoen keer bekeken. Dat alleen al is een mooie bevestiging van zijn theorie.

In dit digitale tijdperk wint de populariteit van de TEDTalk het met glans van de paperback. Begrijpelijk, het is kort, krachtig en spreekt aan. Maar wie echt met zijn persoonlijke of zakelijke WHY aan de slag wil doet er goed aan een stap verder te gaan en het hele boek te lezen. De voorbeelden van Steve Jobs, Bill Gates en Maarten Luther King kom je al zo vaak tegen.

Het gaat om waarom je het doet
Simon Sinek gelooft dat mensen en bedrijven die willen inspireren of zelf geïnspireerd willen worden, moeten starten met WHY. Het gaat er niet om wat je doet. Het gaat om waarom je het doet. Het gaat om het bewust of onbewust volgen van de natuurlijke volgorde van wat hij de gouden cirkel noemt en daarin staat WHY centraal en volgens daarna het HOW en WHAT. En dit is, zegt hij, geen keuze, maar is biologisch bepaald. Omdat de mens zich verbonden voelt en verbindt met mensen die hetzelfde geloven.

Mensen zijn kuddedieren

mensen-zijn-kudde-dieren“The Sneetches” is de titel van een Amerikaans kinderboek. Het verhaal gaat over een gemeenschap van vogelachtige dieren, die 'Sneetches' worden genoemd. Alle dieren lijken op elkaar, wonen in een gemeenschap samen en vertonen hetzelfde gedrag. Sommige dieren hebben een zichtbaar onderscheidend kenmerk, zij hebben een groene ster op hun gele buik en die hebben de andere Sneetches niet. De Sneetches met een ster op hun buik behandelen de Sneetches zonder ster als tweederangs burgers. En laten ze aan de kant staan. De Sneetches zonder ster willen graag mee doen met de Sneetches met een ster, maar krijgen geen kans.

De slimme zakenman
Op een dag komt er een slimme zakenman om de hoek kijken, hij heet Sylvester McMonkey McBean. Hij weet raad en heeft een machine ontwikkeld waarmee hij de Sneetches zonder ster voor slechts een paar dollar kan voorzien van een prachtige groene ster op hun buik. En dat willen de sterloze Sneetches wel, al snel zijn alle Sneetches hetzelfde.

Omdenken

omdenken

Eigenlijk raar dat ‘omdenken’ nog niet is opgenomen in de woordenlijst van de Nederlandse Taalunie. Het omdenken is een steeds bekender begrip geworden, dus wat mij betreft wordt het snel toegevoegd aan de lijst.

Berthold Gunster, is de grondlegger van de Ja-maar ® filosofie. Zijn eerste boek had als titel: Ja-maar wat als alles lukt? In zijn derde boek “Huh?! De techniek van het omdenken” beschrijft hij hoe u problemen kunt kantelen naar mogelijkheden. Inmiddels is er een hele reeks boekjes, jaarlijks volgen duizenden mensen een training en op Twitter telt Omdenken ruim 400.000 volgers.

“Omdenken is van een probleem een feit maken en daarmee een nieuwe mogelijkheid creëren.”

Voor de pessimist is het glas half leeg. Voor de optimist is het half vol. Omdenken gaat uit van de derde benadering: waar is de kraan? De essentie van omdenken is simpel. Maak van een probleem een feit.

Brain Rules

brainrules

Ons brein is zo complex dat er ook voor de wetenschap nog veel vragen onbeantwoord blijven. John Medina schreef het boek “Brain Rules”. Aan de hand van 12 principes, gebaseerd op wat de wetenschap wel denkt te weten over ons brein, maakt hij duidelijk wat we kunnen doen om ons brein fit te houden in ons dagelijks leven thuis, op het werk en op school.

Medina laat ons kennis maken met de drie delen van ons brein, want het menselijk brein, de bekende ‘grijze massa’, de prefrontal cortex, is slechts de laatste toevoeging van het evolutieproces van ons brein.

Hersenstam
Vroeg in de evolutie ontstond de hersenstam (hypothalamus) of het reptielenbrein. Dit deel van het brein controleert de meest basale functies zoals ademhaling, hartritme. Dit deel van je hersenen is altijd actief als je slaapt en als je wakker bent. Dit deel houdt ons in leven zonder ons denken. De naam reptielenbrein verwijst naar het feit dat de functies in jouw hersenstam hetzelfde functioneren als die van een reptiel.

If-you-keep-telling-the-same-sad-small-story

einstein

quote-johnoverdurf300px

tree poster 3